Praktisch opleiden: van 2D naar 3D-modelleren bij Hegeman BV

BimBuildings is trots op de samenwerking met Hegeman. Naast dat we als modelleur betrokken zijn bij verschillende projecten, ging collega Raymon met Hegeman aan de slag met een praktisch opleidingstraject. Raymon: “We hebben in een kort tijdsbestek heel veel vaardigheden in de praktijk kunnen brengen. Niet oefenen, maar écht aan het werk!”

Aannemingsmaatschappij Hegeman BV is een middelgroot bouwbedrijf met een aantal werkmaatschappijen waaronder een drietal bouwbedrijven, een eigen timmerfabriek, een materieeldienst en een projectontwikkelingsbedrijf. Marcel van Noort is projectleider en samen met een aantal collega’s in een BIM-groep verantwoordelijk voor de implementatie van BIM binnen de werkmaatschappijen. Marcel: “We zijn onder andere gestart met het 3D-modelleren van houtskeletbouw in combinatie met onze timmerfabriek. Samen met BimBuildings en onze tekenaar hebben we een inventarisatie gemaakt van de mogelijkheden. Vanwege de efficiënte manier van werken, uitgebreide mogelijkheden, machineaansturing en mogelijkheid tot automatisering zijn we uitgekomen bij de AGA-CAD Wood Framing plug-in voor Revit.”

Ruimte creëren

Om de tekenaar voldoende ruimte te geven om zich te bekwamen in Revit, werd deze vrijgemaakt van lopende werkzaamheden. Marcel: “Vanzelfsprekend lopen de reguliere werkzaamheden wel door en kunnen we de timmerfabriek natuurlijk niet stilleggen. Zodoende hebben we tijdelijk externe capaciteit ingeschakeld zodat het werk geen vertraging opliep. Nadeel is dan natuurlijk wel dat je concrete oefenstof niet meer voorhanden is. De tekenaar had zijn handen vrij, maar zijn werkplank was leeg. De uiteindelijke oplossing zat ‘m in de combinatie van trainen én bouwen. De praktische intensieve aanpak van het opleidingsprogramma maakt dat we al snel de vruchten konden plukken.”

Kort en intensief

Kies je voor elke week een paar uurtjes training, dan duurt het relatief lang voor je geleerde vaardigheden kan inzetten bij de lopende werkzaamheden. Raymon: “Hegeman beschikt in AutoCAD over hele uitgebreide bibliotheken met veel zogenoemde AutoCAD Blocks. In Revit begin je met een schone lei, maar dus ook zonder de benodigde Revit families. Om toch snel progressie te maken hebben we een traject ingericht waarbij ik de cursist enkele dagen in de week heb getraind, waarbij collega Jens parallel aan de trainingen de benodigde families bouwde. De gebouwde Revit families sluiten exact aan op de behoeften van Hegeman en kon ik direct gebruiken in de trainingen. Naast vaardigheden wordt zo een organisatie opgebouwd die na enkele maanden zelfstandig kan werken.”

Steigers en materieel

Op deze manier zijn voor Hegeman Materieel ook de steigers van Layher en Tube-Lock verbeterd. Raymon: “BimBuildings heeft de bibliotheek verbetert in kwaliteit. Daarnaast hebben we ervoor gezorgd dat met slimme families veel efficiënter getekend kan worden. Ook worden de kosten van de steiger per dag binnen de template live berekend. Is de steiger getekend, dan is de calculatie voor het hele bouwtraject ook meteen gereed. Daarnaast wordt er een leveringsplanning aan de objecten meegegeven. Door de beschikbaarheid van het materieel te koppelen aan een actuele voorraad kan materieel dat niet voorradig is ook niet getekend worden.”

Samenwerking

Door deze aanpak kan je snel aan de slag met praktijkvoorbeelden die passen in de dagelijkse werkzaamheden van de tekenaar. Marcel: “Zo wordt het geleerde direct heel tastbaar. Alleen maar oefenen en tekenen met proefprojecten is misschien wel aardig, maar het benadert niet de werkelijkheid. Door de vaardigheden meteen toe te passen op eigen projecten wordt het heel herkenbaar en maak je stappen”. Raymon: “En het wordt ook gewoon veel leuker. Cursisten zijn enthousiast, dat draagt natuurlijk ook bij aan het succesvol implementeren van de methodiek binnen een organisatie.”

Voordelen van BIM

Voor Hegeman zijn de voordelen van BIM duidelijk. Processen zijn veel beter op elkaar af te stemmen en de kans op fouten is gewoon een stuk kleiner. Marcel: ”Waar we voorheen veel gegevens moesten verzamelen uit verschillende eigen tekeningen en tekeningen van anderen, hebben we nu alles centraal verzameld in een enkel 3D-model. Verschillende disciplines kunnen zelfstandig gegevens toevoegen en we zien direct wat de gevolgen zijn.” Ook als het gaat om het opbouwen van steigers is een mooie slag gemaakt. Marcel: “Voorheen werd de opbouw van de steiger in AutoCAD uitgetekend waarna de materiaaldienst afzonderlijk van elkaar de verschillende hoeveelheden er uit moest halen. Steigerbuizen, koppelingen en alle onderdelen worden uiteindelijk met elkaar vergeleken en bij verschillen kan je opnieuw beginnen. Dat is verleden tijd. De tekenaar voegt uitrekstaten toe en de materiaaldienst kan veel efficiënter de onderdelen bij elkaar zoeken. Ik ben blij met BIM, maar zij willen ook niet anders meer!”

Contact

Ook overstappen van 2D naar 3D en heb je hier vragen over? Stuur een mailtje naar contact@bimbuildings.nl of bel Raymon Paarhuis: 038-3035 355. Vrijblijvend een kennismakingsgesprek inplannen via de site kan natuurlijk ook.

Vorige
Vorige

Waarom BIM hoe doe je dat en wat is het?

Volgende
Volgende

Wat is een voorlopig ontwerp?