Hoe kan ik een duurzaam huis bouwen?
Duurzaamheid is tegenwoordig vaak het onderwerp bij BimBuildings op kantoor maar ook bij onze klanten en de overheid.
BimBuildings is gespecialiseerd in duurzaam en ecologisch bouwen. Hierbij zorgen wij ervoor dat de woning een zo klein mogelijke footprint heeft (op het milieu). Wij begeleiden jou door het gehele proces heen, van schetsontwerp tot het definitief ontwerp.
Als er vragen zijn over bepaalde installaties of duurzaamheidsconcepten kunnen wij deze vragen voor jou beantwoorden. Duurzaamheid betekent voor elke opdrachtgever wat anders. Zo kijken wij naar de wensen van onze opdrachtgever en zullen wij hier een persoonlijk ‘duurzaam’ advies opgeven.
Wat is belangrijk bij een duurzame woning?
Bij het bouwen van een duurzaam huis zijn er diverse factoren waar rekening mee gehouden moet worden. Bij een nieuwbouwwoning kan je duurzaam bouwen op de volgende manieren vertalen in de woning:
Het gebruik van duurzame/ecologische materialen.
Een ontwerp waarbij rekening wordt gehouden met opwarming van de woning zonder installaties.
De uitstoot van de woning beperken door goed te isoleren.
Het toepassen van een duurzame bouwmethode zoals houtskeletbouw (HSB).
Een efficiënte duurzame installatie die de woning verwarmd en comfortabel maakt.
Het gebruik van een bodem/lucht warmtepomp of een zonneboiler.
Het dak te voorzien van zonnepanelen om energiekosten te minimaliseren.
Een duurzaam huis begint bij het ontwerp
Bij iedere woning zal duurzaam bouwen op een andere manier gebeuren afhankelijk van de vorm en locatie van de woning. Zo zal er bij een woning met veel zon op de kavel extra gelet worden op de oriëntatie van het glas en kan er gewerkt worden met overstekken. Door bijvoorbeeld overstekken of lamellen te creëren wordt er gezorgd dat de woning in de zomer niet te warm wordt. Daarentegen kan de laagstaande winter zon de woning wel bereiken waardoor deze dus passief verwarmd wordt.
Door op een efficiënte manier te ontwerpen met de juiste materialen ontstaat een aangenaam klimaat in de woning wat bevorderlijk is voor jouw gezondheid.
Wanneer er structureel dingen in het ontwerp fout zijn kan dit uiteindelijk een groot probleem worden in de woning.
Wanneer de woning te veel verwarmt in de zomer, is deze niet goed berekend of gesitueerd op de kavel waardoor warmte overlast ontstaat.
Een oplossing zou een niet- duurzame airco kunnen zijn maar dit is niet bevorderlijk voor een duurzame woning. De andere oplossing zou het toevoegen van bomen kunnen zijn, de bomen kunnen dan de zon blokkeren waardoor de woning niet ‘oververhit’. Maar dit is makkelijk te voorkomen als zonnestudies worden uitgevoerd aan de beginfase van het ontwerpproces.
Een volgende stap die na duurzaam bouwen komt is ecologisch of bio-ecologisch bouwen. Hierbij worden er zoveel mogelijk materialen gebruikt die hergroeibaar zijn en dus uit de natuur komen.
De bouwmaterialen worden allemaal zo lokaal mogelijk verwerkt en bezorgd om brandstof gebruik te minimaliseren.
Wat kost een duurzame woning?
Een veelgestelde vraag die wij als BimBuildings krijgen is: ‘Wat zijn de kosten van een duurzame woning?’.
Dit hangt van een aantal factoren af. Zo verschilt het per bouwmethode wat de kosten zijn. Het isolerend vermogen van de woningen moet maximaal zijn omdat de duurzame installaties hier op aansluiten. Zonder een hoge isolatiewaarde zijn de duurzame installaties lang niet zo rendabel als dat ze anders zouden zijn.
Een duurzame woning ten opzichte van een reguliere bouwbesluit woning zal ongeveer 15-20% duurder zijn. Er zijn een aantal hypotheken die een beter rentepercentage geven wanneer een woning duurzaam gebouwd wordt. Zo heeft bijvoorbeeld de Rabobank ‘de Rabobank groen’ hypotheek. Hierbij wordt gekeken naar het energielabel. Wanneer je dit wilt behalen moet er een A++++ label op de woning komen.
Dit label staat gelijk aan een energie neutrale woning. Een Bio-ecologische woning volgens het bouwbesluit heeft een label van A+++.
De kosten van duurzaam bouwen blijft afhankelijk van de mate van duurzaamheid en de grootte van het ontwerp van de woning. Wil je een richting hebben wat een duurzame woning kost dan nodigen wij jou graag uit voor een vrijblijvend gesprek om dit te bespreken.
Waarom een duurzame woning boven een traditionele woning?
Het klinkt omdat het duurder is, minder aantrekkelijk om een huis volledig duurzaam te realiseren, echter wordt er uiteraard tijdens het gebruik van de woning veel bespaard wat betreft energiekosten.
Ook worden deze woningen vaak niet meer aangesloten op het gasnet om zo een minimale footprint (hoe lager de footprint hoe beter het is voor het milieu) achter te laten voor het milieu.
Koken op gas wordt vervangen door koken op inductie en elektriciteit wat gewonnen wordt door duurzame installaties.
De woning houdt de warmte veel beter binnen door de hoge isolatiewaardes van de wanden en het dak met daarnaast het gebruik van triple beglazing.
Ten slotte kan de warmte geproduceerd worden door zon inval in de winter (dit scheelt stookkosten en dus energie). Daarom is het bij een duurzame woning erg van belang hoe deze gepositioneerd is op de kavel t.o.v. de zon.
Contact
Hulp nodig bij het realiseren van woonwensen of heb je vragen? Stuur een mailtje naar herwin@bimbuildings.nl of bel Herwin Kampjes: 038-3035 355. Vrijblijvend een kennismakingsgesprek inplannen via de site kan natuurlijk ook.