Knol Bouw en BIM: “Meer dan een digitale bouwtekening”
Werken met BIM biedt veel voordelen voor de aannemer. Denk aan kwaliteitsverbetering van het bouwwerk, verbetering van communicatie met bouwpartners, inzicht in de planning en het voorkomen van faalkosten. Maar hoe bimmen we in de praktijk en wat zijn belangrijke succesfactoren? We vroegen Harmen Knol, projectverwerver bij Knol Bouw, naar zijn ervaringen.
Knol Bouw
Knol Bouwgroep is een derde generatie familiebedrijf. Ze zijn gevestigd in het Overijsselse Hasselt. In samenwerking met verschillende bouwpartners biedt het bedrijf innovatieve en duurzame oplossingen op maat. Knol: “Oplossingen om wonen, werken, leren of zorgen aangenamer te maken. We zijn er trots op dat we veel vaste opdrachtgevers hebben waarvoor we repeterend mooie projecten mogen uitvoeren. In de regio, maar ook daarbuiten.”
Duurzaam bouwen
Ook duurzaam bouwen is belangrijk voor Knol. “Dat begint met het reduceren van warmteverlies. We zorgen voor een hoogwaardige isolatie die hoger ligt dan de standaard, in combinatie met een luchtdichte afwerking.” Mooi voorbeeld zijn 14 woningen in Sint Jansklooster die vorig jaar zijn opgeleverd. Knol: “De gevel en het dak hebben een hoge RC waarde, in combinatie met triple beglazing en een lage qv;10 waarde wordt het warmteverlies sterk gereduceerd.”
Innovatie en BIM
Knol zet BIM vooral in om de samenwerking tussen de verschillende disciplines te optimaliseren en te vereenvoudigen. Knol: “De woningen in Sint Jansklooster die ik net noemde werden door BimBuildings gemodelleerd in een 3D model. BimBuildings heeft het ontwerp van TWA architecten uitgewerkt naar technische werktekeningen.”
Faalkosten en doorlooptijd
Vroeger was de aannemer veel tijd kwijt aan het combineren van verschillende platte tekeningen. Zijn de verschillende disciplines juist op elkaar afgestemd? Knol: “In je digitale model kan je veel makkelijker en dus ook veel sneller zien hoe de verschillende disciplines worden gecombineerd. Tegenwoordig liggen de vloeren vol met installaties. In het 3D model is direct zichtbaar of bijvoorbeeld de kapverankering geen ‘clash’ heeft met de installaties in de vloer. Knelpunten zie je in een vroeg stadium in je model voorbijkomen. Heel praktisch voorkomt dat gewoon faalkosten en bevordert het de doorlooptijd.”
Zorg voor draagvlak
Het succes van BIM valt of staat met goede samenwerking. Knol: “Dat begint met het creëren van draagvlak tussen de samenwerkende partijen. Het is vervolgens belangrijk dat iedereen dezelfde werkwijze hanteert. Maak duidelijke afspraken, leg de werkwijze vast en evalueer. Zo kom je tot een standaardisatie van je werkproces en pluk je samen de vruchten.” BimBuildings heeft ook hierin een bijdrage mogen leveren. Door advies uit te brengen, maar bijvoorbeeld ook door een BIM-protocol in te richten. Knol: “BimBuildings levert meer dan een Revit model. Door de samenwerkende partijen handvatten aan te reiken en te begeleiden bij coördinatie, liep de samenwerking al snel gesmeerd.”
Proefdraaien
Knol adviseert als de mogelijkheid zich toedoet proef te draaien. “We hebben een project geselecteerd en zijn naast het gebruikelijke bedrijfsproces met BIM gaan experimenteren. Zonder tijdsdruk kon worden geëxperimenteerd met het inladen van de verschillende modellen, clash-control en het genereren van hoeveelheden.”
Meer dan een bouwtekening
Alles bij elkaar is BIM voor Knol Bouwgroep meer dan een digitale bouwtekening. Het is vooral een manier van samenwerken die leidt tot het optimaliseren van kwaliteit. “Bedrijfsmatig als het gaat om efficiëntie en effectiviteit, maar voor al ook met betrekking tot de kwaliteit van het bouwwerk. En daar gaat het om. Een hoogwaardig gebouw opleveren waar de opdrachtgever trots op is, daar doe je het voor!”