Wat zijn werktekeningen?

De werktekening wordt na de bestektekening aan de hand van het definitief ontwerp verder uitgewerkt. Werktekeningen is het onderdeel waar BimBuildings in uitblinkt.

De werktekeningen worden tot op detail uitgewerkt zodat de aannemer deze kan gebruiken om het gebouw daadwerkelijk te realiseren. In combinatie met de bestektekening vormen de werktekeningen het leidraad voor de uitwerkingsfase.

Wat is een werktekening?

De werktekening is de laatste tekening die wordt gemaakt voor het realiseren van een gebouw.

Als de werktekeningen aangeleverd worden kan de bouw starten.

Een werktekening is een instructie voor alle mensen die te maken hebben met het desbetreffende project. Tijdens het maken van de werktekening wordt er geen detail ongetekend gelaten. Hierdoor weet iedere werknemer op de bouwplaats precies hoe bepaalde elementen of aansluitingen gemaakt moet worden. Dit zorgt voor een kortere bouwtijd en minder fouten tijdens de bouw. Ook zorgen de werktekeningen voor een soepel verloop van het bouwproces, als alles duidelijk is vanuit de tekeningen hoeft er niet telkens heen en weer gebeld te worden om voor duidelijkheid te zorgen. Alles wordt al eens virtueel gebouwd waardoor de problemen digitaal naar voren komen in plaats van op de bouwplaats.

De volgende elementen zijn weergegeven op een werktekening:

  • Plattegronden met definitieve maatvoering voor elke wand, kozijn en constructie (stramienmaten behoren hier ook bij)

  • Doorsnedes

  • Technische details

  • Kozijnen staat

  • Technische tekeningen

  • Constructietekeningen

  • Omschrijving van de materialen

Waarom werktekeningen?

Werktekeningen maak je om de bouw voorspoedig te laten lopen. De tekeningen zijn voorzien van alle bruikbare gegevens wat betreft maatvoering en hoeveelheden van elk materiaal of element. Het bouwbedrijf heeft zoveel mogelijk informatie nodig om maximale efficiƫntie te bereiken en op schema te blijven lopen. Als er gegevens ontbreken moet er onderling gebeld worden en dit kost tijd en zorgt voor vertraging.

Wat is een detail en waarvoor heb ik dat nodig?

Een detail is zoals het al zegt een detaillering van een knooppunt binnen een project.

Er worden meerdere details gemaakt binnen een project zodat de aannemer of het bouwbedrijf precies weet hoe de tekenaar bijvoorbeeld een aansluiting van een vloer op de wand in gedachte had. BimBuildings detailleert op hoog niveau om zo ook het kwaliteit op de bouw te maximaliseren. Daarnaast is het voor de aannemer prettiger werken met goed uitgewerkte details.

De details worden tot op de puntjes uitgewerkt met benamingen, arceringen, aansluitingen, materialen en maatvoering. In bovenstaande afbeeldingen zijn 2 voorbeelden weergegeven.

Heb ik een werktekening nodig voor het bouwen van mijn huis?

Werktekeningen zijn cruciaal voor grote projecten zoals woonhuizen en appartementen complexen. Het gebouw wordt aan de hand van de werktekeningen gerealiseerd. De werktekeningen worden opgehangen in de bouwkeet zodat de werknemers ten alle tijden kunnen kijken wat de bedoeling is en hoe dit gerealiseerd moet worden.

Daarentegen is het niet nodig bij het maken van een aanbouw, tenzij de aannemer dit zelf wil om de bouw de coƶrdineren.

Dus het antwoord op de vraag: ja, werktekeningen zijn nodig voor grote projecten. Als de aannemer exact wilt weten wat hij of zij moet realiseren, moeten er werktekeningen aanwezig zijn.

Contact

Hulp nodig bij het realiseren van woonwensen of heb je vragen? Stuur een mailtje naar herwin@bimbuildings.nl of bel Herwin Kampjes: 038-3035 355. Vrijblijvend een kennismakingsgesprek inplannen via de site kan natuurlijk ook.

Vorige
Vorige

Hoe vraag ik een omgevingsvergunning aan?

Volgende
Volgende

Wat is een definitief ontwerp?