De voordelen van houtskeletbouw (HSB)

Houtskeletbouw (HSB) is een duurzame bouwmethode dat grotendeels bestaat uit hout zoals de constructie, de wanden en de verdiepingsvloeren. Op dit hout zit een keurmerk genaamd FSC (Forest Stewardship Council) wat inhoud dat er minimaal 2 bomen worden geplant voor 1 gekapte boom).

Voordelen van houtskeletbouw (HSB):

  • HSB is flexibel in verhouding tot andere bouwmaterialen.

  • Snelle bouwtijd             (alles kan worden geprefabriceerd).

  • Hout heeft het unieke vermogen om CO2 op te kunnen slaan.

  • Duurzaam.

  • Brandveiligheid              (hout behoudt bij brand lang zijn constructieve waarde).

  • Energiezuinigheid         (hout is geen geleider / koudebrug).

  • Gezond binnenklimaat.

  • Grote architectonische ontwerpvrijheid.

  • Droge bouwmethode.

Een HSB woning is goed geïsoleerd en luchtdicht waardoor er bespaard wordt op de energiekosten. Hout heeft van zichzelf een isolerend vermogen waardoor koudebruggen geen issue meer zijn.

Nadelen van houtskeletbouw (HSB):

Het nadeel van HSB is dat het materiaal makkelijk geluid geleidt door de lage massa van de constructie. Dit valt vooral op bij de verdiepingsvloer in de woning, deze laat makkelijk geluid door omdat het contact geluid heftiger is door een de lagere massa dan bijvoorbeeld een betonnen vloer. Ook kan de woning sneller opwarmen in de zomerdagen. Dit kan je tegengaan door het toepassen van hoge isolatiewaarden in de wanden en het dak en triple beglazing. Hieronder volgt een opsomming van de nadelen:

  • Het hout ‘kan’ rotten of schimmelen bij verkeerde verwerking of detaillering.

  • Lager accumulerend vermogen ( muren nemen weinig tot geen warmte op waardoor in de zomer het een warmte probleem kan worden). Maar door de juiste combinatie van materialen kan er wel meer accumulerend vermogen gecreëerd worden.

  • Kans op ongedierte in het houtenskelet.

  • Minder akoestische vermogen in verhouding tot een materiaal met een hogere dichtheid. Zo is een houtenverdiepingsvloer gehorig en moeten hier maatregelen aan getroffen worden (een zwevende dekvloer is een oplossing).

De nadelen zijn minimaal en kunnen door de juiste oplossingen grotendeels voorkomen worden.

Bouwmethode

Houtskeletbouw is een droge bouwmethode wat betekent dat er geen water bij komt kijken. Daarom moet de ruwbouw, in tegenstelling tot de traditionele bouwmethode niet uitdrogen. Er is een stabiele vochtigheid in een HSB woning aanwezig, dit leidt tot een comfortabel binnenklimaat met weinig kans op schimmels, bacteriën en virussen wat in de momentele maatschappij ter alle tijden voorkomen moet worden.

Houtskeletbouw bij BimBuildings?

Als je kiest voor houtskeletbouw, kiest je voor een veelzijdige architectonische ontwerpvrijheid. Hout combineert een laag gewicht met een hoge sterkte en stijfheid wat leidt tot ontelbare mogelijkheden. BimBuildings werkt dit tot zo ver uit dat wij de fabriek aansturen met onze op maat gemaakte tekeningen (productietekeningen). Hiermee worden de machines aangestuurd en deze zorgen voor een minimaal zaagverlies met een maximaal resultaat.

Contact

Hulp nodig bij het realiseren van woonwensen of heb je vragen? Stuur een mailtje naar herwin@bimbuildings.nl of bel Herwin Kampjes: 038-3035 355. Vrijblijvend een kennismakingsgesprek inplannen via de site kan natuurlijk ook.

Vorige
Vorige

Projectplan: De Vlierlanden Ommen

Volgende
Volgende

Hoe selecteer ik een aannemer?