Wat is bio-ecologisch bouwen?
Bio-ecologische gebouwen zijn energie- en waterbesparend met zo weinig mogelijk chemische of schadelijke materialen en stoffen in en rond het gebouw. Daarbij wordt rekening gehouden met de draagkracht van de aarde en met de behoeftes van huidige en toekomstige generaties. Dit is allemaal afhankelijk van de te gebruiken materialen.
Bij bio-ecologisch bouwen wordt er gebruik gemaakt van hergroeibare materialen. Dit betekend dat alle materialen die gebruikt worden weer terug groeien en wordt er afgestapt van fossiele materialen.
Biologische aspecten van het bouwen:
Bouwen met minerale materialen die het liefst met zo weinig mogelijk behandelingsprocessen tot stand zijn gekomen (oer kwaliteiten bewaren).
Bouwen met materialen die hergroeibaar zijn (verstandig beheer).
Toevoer gezonde zuurstof in de woning.
Het huis moet ademen (folie loos bouwen).
De materialen worden vaak met een keurmerk geleverd zoals bijvoorbeeld het FSC (Forest Stewardship Council) keurmerk voor hout. Dit keurmerk houdt garantie op het minimaal terug planten van 2 bomen voor het kappen van 1 boom.
De laatste jaren is steeds meer aandacht voor klimaat en milieu. Denk bijvoorbeeld aan de invoering van E10 brandstof, CO2-uitstoot en maatregelen die gepaard gaan met het stikstofbeleid. Ook in de bouwsector vinden veranderingen plaats. EcoBuildings (een andere tak van BimBuildings) is zich ervan bewust dat gebouwen een negatieve impact kunnen hebben op ons klimaat en onze natuurlijke grondstoffen, die nu eenmaal niet onuitputtelijk zijn. Het transport van bouwmaterialen over honderden kilometers zorgt voor veel extra uitstoot en bij het gebruik van conventionele bouwmaterialen komen vaak veel schadelijke stoffen vrij.
EcoBuildings wil een gezonde toekomst voor de toekomstige generatie. Een gezond klimaat, gezonde leefomgeving en gezonde aarde. Om dat te creëren streeft EcoBuildings er naar om netjes met de aarde en haar materialen om te gaan. Daarom wordt er zoveel mogelijk met bio-ecologische materialen gewerkt. De woningen van EcoBuildings kunnen daarom bio-ecologisch worden genoemd.
Wat zijn bio-ecologische materialen?
In plaats van de traditionele materialen wordt er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van bio-ecologische alternatieven. Deze zijn gemaakt van (bijna) onuitputtelijke natuurlijke grondstoffen van plantaardige, dierlijke en/of minerale oorsprong. Deze materialen bevatten geen tot zo weinig mogelijk chemische toevoegstoffen en belasten het milieu zo min mogelijk. Hierdoor zijn deze bio-ecologische materialen onschadelijk voor jouw gezondheid. Er is geen sprake van uitputting van de grondstoffen, geen afvalprobleem en ze garanderen een duurzame ontwikkeling op lange termijn. Voorbeelden van bio-ecologische materialen: vlas, hennep, stro, schapenwol, kurk, riet, hout, katoen, kokos, bamboe, zetmeel en lijnolie.
Omdat BimBuildings innovatie als top prioriteit ziet, is het toepassen van deze bio-ecologische materialen voor ons geen probleem en weten wij hierbij de juiste leveranciers te vinden die met ons mee streven naar een gezonde toekomst.
Hoe gaat het te werk met alternatieve materialen?
Als voorbeeld gebruiken we “inblaas isolatie”: ISO-stro 043.
Dit is de nieuwste techniek om volledig natuurlijk te kunnen isoleren, dit is zowel toepasbaar voor de nieuwbouw als renovatie. Het wordt pas rendabel bij een dikte van 10 centimeter. Dit is hierbij dan ook de minimale dikte voor de toepassing van ISO-stro.
Voordelen van het inblazen van stro:
Constructie wordt volledig opgevuld met stro, zonder kieren.
De gewenste isolatie waarde bepaalt de dikte.
De isolatie is in verhouding tot hooibalen gunstiger.
Weersonafhankelijk (verwerking).
Volledig herbruikbaar zonder verlies aan kwaliteit.
Het materiaal is 100% tarwestro, een restproduct van de graan teelt.
Bestand tegen schimmels.
Onaantrekkelijk voor ongedierte.
Stabiele vorm (zakt niet uit).
Goed bestand tegen brand vanwege de compressie en de afwerkingslagen.
CO2 wordt door het materiaal gefilterd en zorgt hiervoor dat stro het duurzaamste, meest economische en zuiverste isolatiemateriaal op de markt is.
Het materiaal wordt verwerkt doormiddel van een standaard inblaasmachine die over voldoende vermogen beschikt zonder dat daar extra voorzieningen voor getroffen hoeven te worden. Om een gewenste Rc waarde van 6.0 m2K/W te bereiken moet er gewerkt worden met een dikte van 260 mm aan ISO-stro.
Naast ISO-stro zijn er ook andere duurzame isolatie alternatieven.
Alternatieven voor Duurzame isolerende materialen
Houtvezel isolatie is een volledig circulair isolatiemateriaal.
Zo stoot het geen CO2 uit, is het mens- en milieuvriendelijk en de grondstof is zo goed als hergroeibaar.
Bij een toepassingsdikte van 180 mm wordt en Rc-waarde van 5.0 m2K/W bereikt. Daarnaast is de isolatie dampopen wat resulteert in een langere levensduur van de constructies waarin het materiaal wordt toegepast.
Tenslotte hebben we Kalkhennep isolatie.
Kalkhennep is een isolatiemateriaal wat uit circa 90% uit hennephout bestaat en heeft een volledig natuurlijke samenstelling. Het materiaal bestaat uit zichzelf uit bouwfysische eigenschappen wat het uniek maakt. Van alle biobased materialen heeft Kalkhennep de grootste thermische massa.
BimBuildings heeft al diverse bio-ecologische woningen mogen uitwerken tot bouwtekeningen. Hierbij doen wij ook de berekeningen die er nodig zijn om te kijken waar bijvoorbeeld vochtproblemen zouden kunnen ontstaan. Hierbij kijken wij op een juiste manier wat voor materialen er samen gevoegd kunnen worden. Zo kan het toevoegen van 1 verkeerde dampgesloten plaat zorgen voor veel vocht in de gevel en dat levert problemen op.
Contact
Hulp nodig bij het realiseren van woonwensen of heb jevragen? Stuur een mailtje naar herwin@bimbuildings.nl of bel Herwin Kampjes: 038-3035 355. Vrijblijvend een kennismakingsgesprek inplannen via de site kan natuurlijk ook.