Wat is een definitief ontwerp?
Een definitief ontwerp (DO) is het vervolg op het voorlopig ontwerp. Zoals het woord al zegt worden in deze fase alle tekeningen van het voorlopig ontwerp definitief gemaakt.
Waar wordt het definitief ontwerp (DO) voor gebruikt?
In het definitief ontwerp zijn de te gebruiken materialen bepaald. De wandopbouw staat vast, samen met de afmetingen van het gebouw. De materialen zullen verder gespecificeerd worden net als de tekeningen.
Het definitief ontwerp dient als communicatiemiddel tussen de verschillende partijen. De constructeur gaat aan de slag met deze tekeningen om de draagkracht van de constructie in het gebouw te berekenen. De gemeente ontvangt het definitief ontwerp voor de omgevingsvergunning. (bouwaanvraag)
Hiernaast worden de tekeningen gebruikt voor de BENG (energie prestatie) berekening, MPG (milieu prestatie gebouwen) berekening en de bouwbesluit toetsing.
Zowel de MPG als de bouwbesluit berekeningen worden door BimBuildings zelf uitgevoerd.
Binnen de gemeente zijn er diverse partijen waar de tekeningen en bijbehorende berekeningen passeren. De welstand beoordeelt het plan op de uitstraling van de woning. De constructeur van de gemeente toetst de constructies van de woning. De energeticus controleert de bouwbesluit, Beng en MPG berekening. De stedenbouwkundige kijkt of de woning goed staat gepositioneerd op de kavel en of er genoeg parkeerplaatsen zijn (als dit van toepassing is).
Het definitief ontwerp wordt gebruikt voor volgende onderdelen:
De constructeur zodat hij/zij hier constructieberekeningen van kan maken.
De omgevingsvergunning.
Communicatie middel op de bouw.
Communicatie richting de aannemer zodat er een offerte gemaakt kan worden.
Ook maken wij op basis van het DO de bestek- en werktekeningen.
Waar moet een definitief ontwerp aan voldoen?
Het definitief ontwerp moet voldoen aan de gestelde eisen van het bouwbesluit en de gemeente. Zo moet het gebouw passen in de omgeving, voldoen aan minimale isolatie/energiewaarden en zijn er vaak eisen wat betreft de kavel (maximale goothoogtes, afstand van de perceel grens etc.).
Ook zijn de minimale afmeting van ruimtes belangrijk, zo moet de minimale vrije hoogte van een plafond gevestigd in een verblijfsruimte altijd voldoen aan 2,6 meter.
Beter gezegd, het definitief ontwerp moet aan alle eisen die gesteld zijn aan het bouwen van een gebouw voldoen.
Alle gebruikte materialen worden duidelijk weergeven met de daarbij horende functie (dragend of niet dragend).
BimBuildings werkt op een hoog gedetailleerd niveau ook in 3D, hierdoor wordt het makkelijk om prijstechnisch een schatting te kunnen maken, daarnaast worden er veel fouten voorkomen doordat de fout vroegtijdig gedetecteerd kan worden.
Contact
Hulp nodig bij het realiseren van woonwensen of heb je vragen? Stuur een mailtje naar herwin@bimbuildings.nl of bel Herwin Kampjes: 038-3035 355. Vrijblijvend een kennismakingsgesprek inplannen via de site kan natuurlijk ook.