BIM-implementatie
Bouwend Nederland Stappenplan-Bim
BIM implementeren gaat niet van de ene op de andere dag op een juiste manier binnen jouw bedrijf. De ontwikkelingen in BIM gaan daarbij erg snel. Met een BIM kunnen allerlei doelen worden behaald, maar er zijn ook valkuilen. Daarom is het zo belangrijk om vooraf vast te stellen wat jouw doel is met BIM. Wil je simulaties kunnen uitvoeren met het model? Hoeveelheden uit het model halen? Met behulp van BIM de ketensamenwerking optimaliseren? En ben jij eigenlijk wel ‘BIM-ready’?
De voorbereidingsvolgorde is in de bestaande publicaties verschillend. De rode draad is als volgt:
Maak helder wat de BIM-status is; wat de doelstellingen zijn; maak een strategie, een roadmap.
Maak jouw organisatie ‘BIM-proof’ middels:
Gekwalificeerd personeel (niet alleen diploma’s maar ook op sociaal vlak)
ICT (hardware en software)
Archiveer jouw opgedane kennis (richtlijnen, BIM-protocollen).
Een vaak gebruikt onderscheid (wat reeds bij de uitleg van BIM is toegelicht) is:
Little BIM: het uitwisselen van informatie binnen de eigen onderneming.
BIG BIM: het uitwisselen van informatie tussen verschillende partijen in de keten.
Ambitiebepaling
Voordat men überhaupt begint met de BIM-implementatie is het verstandig om op bestuurlijk niveau de ambitie uit te spreken over wat de organisatie graag wil bereiken door BIM te gebruiken. Is BIM een efficiëntere werkwijze? Worden hier ten opzichte van traditionele projecten faalkosten gereduceerd? Wil men duurzamer gaan bouwen met behulp van BIM?
BIM heeft veel functionaliteiten tot zijn beschikking. Van zeer eenvoudige systemen tot zeer complexe systemen die invloed hebben op het hele bouwproces. Ambitiebepaling geeft overzicht op de ontwikkeling en bestaat uit een oriëntatie van de beschikbare mogelijkheden van BIM, de bepaling van de uitgangspositie van de organisatie, het bepalen van BIM-doelstellingen op korte en lange termijn en het vastleggen hiervan in een ‘roadmap’.
Doelstellingen
Met kennis van het ambitieniveau en de mogelijkheden van BIM kunnen de doelstellingen worden opgezet. De BIM-doelstellingen dienen opgedeeld te worden in korte termijn, lange termijn en eind doelstellingen. Het gaat erom dat kortetermijndoelstellingen op een termijn van één, hooguit twee jaar zo concreet mogelijk worden benoemd volgens het SMART-principe:
Specifiek: de doelstelling moet concreet en eenduidig zijn.
Meetbaar: er moet vastgesteld kunnen worden of de doelstelling bereikt is.
Acceptabel: de doelstelling moet relevant en acceptabel genoeg zijn voor de betrokkenen.
Realistisch: de doelstelling moet haalbaar zijn.
Tijdgebonden: er moet aangegeven worden op welk moment het doel bereikt moet zijn.
De top-down manier is niet altijd het meest effectief. Om het einddoel te bereiken, is een stapsgewijze aanpak het meest effectief. Door continu te evalueren en te peilen wat de gemoedsstand is onder de werknemers, creëert men een goed effectinzicht van de nieuwe werkmethodiek. Waar nodig kan dan makkelijker bijgestuurd worden. Het maakt de einddoelstelling ook behapbaar. De succesvolle afronding van een stap is een positief vertrekpunt voor een volgende stap. Zo ontstaat in het bedrijf een cyclus van leren en groeien. Als het bedrijf bijvoorbeeld nog geen ervaring heeft met 3D-tekenen of digitale uitwisseling van informatie, dan is het raadzaam om het ambitieniveau niet al te hoog te stellen.
Roadmap
Op basis van inzicht in de mogelijkheden van BIM, de ambitie van het bedrijf en de doelstellingen op korte en lange termijn kunnen de ontwikkel- of verbeterpunten, de mijlpalen en de route voor de implementatie van BIM worden bepaald. Een ‘roadmap’ kan hierbij een goed hulpmiddel zijn. Het geeft eenvoudig en compact inzicht naar alle in- en extern betrokken partijen.
Doel van de BIM-implementatie in het desbetreffende bedrijf.
Termen en definities om spraakverwarring over BIM en geïntegreerd werken te voorkomen. Hou hierbij de Concepten Bibliotheek Nederland goed in de gaten (BIM tussen bouwpartijen kan beter en sneller. Daarom is een speerpunt van de BouwInformatieRaad (BIR) de ontwikkeling van een Nederlandse conceptenbibliotheek (CB-NL) voor de gebouwde omgeving. Deze CB-NL gaat de digitale beschrijvingen bevatten van generieke concepten, zodat een deur altijd een deur heet, en een dak een dak. Ofwel: informatie eenduidig vastleggen, en meervoudig gebruiken).
De ontwikkelingsstappen en mijlpalen die voor het bedrijf zijn bepaald. Per ontwikkelingsstap is vastgesteld welke BIM-toepassingen zullen worden aangepakt en verankerd in de bedrijfsvoering. De verschillende ontwikkelingsstappen volgen elkaar op, startend met het zogenoemde ‘laaghangend fruit’ en gevolgd door geavanceerdere toepassingen. Bijvoorbeeld eerst Little BIM (alleen intern) en later Big BIM (met externe partijen).
Per stap worden de aandachtsgebieden beknopt omschreven, met onder andere het doel en het focusgebied van deze stap, ICT, impact op personeel en informatiestromen.