Projectplan: De Tippe te Zwolle
Buurschap voor de toekomst
De Tippe dat gelegen is aan de rand van Stadshagen Zwolle, wordt een groene buurt met als uitgangspunt wonen, werken en recreëren.
Het gebied is goed gelegen en heeft meerdere functies op loop en fiets afstand
Het treinstation Stadshagen (naastgelegen)
Meerdere basisscholen (fiets 5-10 minuten)
Sport en spelvoorzieningen (fiets 5 minuten)
Het centrum van Stadshagen (fiets 10 minuten)
De oude binnenstad van Zwolle (fiets 20 minuten)
De nieuwbouwwijk Stadshagen is direct naast De Tippe gelegen. Stadshagen is een stad op zichzelf met veel verschillende functies zoals een apotheek, sportscholen, een winkelcentrum, basisscholen, kinderopvang etc. Dit is vanuit De Tippe eenvoudig toegankelijk en is hiermee een toevoeging voor het gebied.
De Tippe is verdeelt in drie verschillende deelgebieden die buurtschappen genoemd worden:
De Zuidpunt
De Zuidpunt wordt het meest stadse deel van De Tippe. Het is gelegen vlak nabij het treinstation van Stadshagen. In dit deel worden voornamelijk appartementencomplexen gerealiseerd van drie tot maximaal tien bouwlagen hoog. De mogelijkheid voor stadswoningen met een eigentuin is aanwezig. Hier worden circa 300 woningen gerealiseerd.
De Stedelijke Radialen
De Stedelijke Radialen is het centrale punt van De Tippe. Hier worden voornamelijk compacte woningen/appartementen gerealiseerd in alternatieve woonvormen zoals CPO (Collectief particulier opdrachtgeverschap). Hier worden circa 400 woningen gerealiseerd met een maximale bebouwingshoogte van 3 bouwlagen.
Het Poldergrid
Dit is het meest landelijke deel van De Tippe. Hier worden circa 650 woningen met een bebouwingshoogte van maximaal 3 bouwlagen gerealiseerd met eigen voor- en achtertuin. De straten zijn groener dan bij De Zuidpunt en de gebouwen zijn aanzienlijk lager (stimuleren van de biodiversiteit in het gebied). Aan de randen van dit buurtschap is variatie te vinden en is er ruimte voor bijzondere woonvormen.
Bron: De Tippe | Buurschap voor de toekomst | Nieuwe buurt in Stadshagen
Vorming gebied
Het gebied wordt gevormd door de omliggende N331 (Hasselterweg) en het treinspoor (station Stadshagen). Om geluid te reduceren is er langs de rondweg een geluidswal/dijk gemaakt die voorziet van meerdere functies zoals het reduceren van geluid en het tegenhouden van water. Als er overstromingen dreigen te komen vanuit de IJssel beschermen deze dijken het woongebied.
Bron: Stadshagen II, De Tippe: TOELICHTING (planviewer.nl)
Ontwerpen van jouw droomwoning
BimBuildings heeft ervaring met het ontwerpen en uitwerken van woningen gelegen in De Tippe. Zo is een woning binnen 4 weken na het aanvragen van de omgevingsvergunning al goed gekeurd en kan het tekenproces gemakkelijk voortgezet worden.
Heb jij al plannen voor het laten maken van een ontwerp en bent u opzoek naar het juiste bedrijf die jou van alle gemakken kan voorzien? Zoals het maken van het ontwerp, het maken van de werktekeningen en de bijbehorende berekeningen?
Je kan bij ons terecht voor een vrijblijvend gesprek om eventuele toekomstplannen in De Tippe te bespreken. De koffie staat voor je klaar!
Het ontwerp van de woning
Afhankelijk van de buurtschap waar je wilt gaan wonen, zijn er verschillende mogelijkheden voor het maken van een geschikt en passend ontwerp dat is voorzien van jouw wensen. Zoals eerder vermeldt is er meer ruimte voor bijzondere woonvormen in Het Poldergrid dan in De Zuidpunt.
Los van de gegeven bouwrichtlijnen is er ruimte voor jouw wensen wat betreft jouw droomwoning. BimBuildings neemt samen met jou, jouw ideeën door en vertaald deze wensen in een schetsontwerp. Vervolgens wordt een voorlopig ontwerp gemaakt en ten slotte een definitief ontwerp. Het definitief ontwerp wordt ingediend bij de gemeente om de vergunning van de te bouwen woning aan te vragen. Voor meer informatie hierover kan je bij ons terecht door middel van een telefoontje of een e-mail. Klik hier voor contact.
Omdat De Tippe de rand vormt van het stedelijke gebied (Stadshagen) wordt het gebied gezien als de transitie van de stad naar het landschap. Dit betekend dat het gebied voorzien is van biodiversiteit, groen en duurzame groene installaties om zo het contrast tussen de landerijen en stad te minimaliseren.
Straatbeeld in De Tippe
Het straatbeeld verschilt per buurtschap, dit geldt ook bij het ontwerpen van de woning. Elke buurtschap heeft andere eisen wat betreft esthetica en bouwhoogtes. Zo wordt er in De Zuidpunt gebouwd in een stedelijk jasje met een minimale bebouwingshoogte van drie bouwlagen en maximaal tien bouwlagen. In De Stedelijke Radialen is de maximale bebouwingshoogte drie bouwlagen en dat geldt ook voor Het Poldergrid.
Zowel Het Poldergrid als De Stedelijke Radialen zijn gericht op de natuur en het gebruik van natuurlijke materialen om CO2 te reduceren. Daarentegen wordt het gebruik van bijvoorbeeld baksteen ondanks de circulaire ambitie niet uitgesloten.
Ambities De Tippe
In dit gebied dienen de begrippen duurzaamheid, sociale exclusiviteit en groen als leidraad. Het is geschikt voor elke doelgroep, van starters en gezinnen tot ouderen die elkaar kunnen voorzien van mantelzorg. Er wordt hier niet alleen gewoond maar ook gewerkt en gerecreëerd.
Daarnaast is er ruimte voor creativiteit en innovatie wat stimuleert om nieuwe woonconcepten en duurzaamheidsprincipes toe te passen.
Om aan te sluiten op de duurzaamheidsprincipes wordt er geambieerd om kringlopen van grondstoffen te sluiten binnen het gebied. Bouwmaterialen worden hergebruikt (gedemonteerd of voor andere doeleinden gebruikt binnen het gebied) en grondstoffen worden terug gewonnen (hergroeibare materialen zoals riet, bamboe en hout).
Energieneutraal
Het doel van alle buurtschappen binnen De Tippe is om de energie zelf op te wekken en hiermee dus onafhankelijk te zijn van het gasnet. De woningen en gebouwen worden dermate geïsoleerd dat het produceren van warmte voorzien kan worden door duurzame installaties zoals Pv-panelen, zonnecollectoren en warmtepompen.
Aangezien het gebied aardgasvrij gerealiseerd gaat worden, wordt er voor het verwarmen en koelen van de gebouwen gebruik gemaakt van individuele warmte pompen die werken in combinatie met een gesloten bodemenergiesysteem. Om de toekomst van het gebied hiermee te voorzien heeft de gemeente Zwolle een bodemenergieplan opgesteld zodat er optimaal gebruik gemaakt kan worden van de ondergrond voor de bodemenergie. Het toepassen van zowel open als gesloten bodemenergiesystemen wordt gestimuleerd door de gemeente.
Mobiliteit
Binnen het gebied worden er ook voorzieningen getroffen wat betreft duurzame mobiliteit. Wat hiermee bedoelt wordt is het stimuleren van deelauto’s en elektrische deelfietsen. De Tippe gaat inspelen op de veranderende mobiliteitsvragen en -aanbod. Omdat het gebied een duurzame ambitie heeft wordt het gebruik van auto’s niet bevorderd en heeft de fiets een prominente positie in het gebied. Auto’s zijn daarentegen wel een onmisbaar vervoersmiddel geworden in de actuele samenleving waardoor er in De Zuidpunt een voorziening voor deelauto’s wordt aangelegd. Dit stimuleert de mensen om de fiets te pakken maar wanneer een auto benodigd is, is de mogelijkheid aanwezig.
Klimaat adaptief
Elke plot gelegen in de buurt moet zo worden ingericht dat het bestand/voorbereid is op extreme weersomstandigheden zoals langdurige droogte en extreme regenval. Dit betekend het toevoegen van groenvoorzieningen (dit houdt warmte en water vast), het toepassen van groene daken, infiltratiekratten en wadi’s om het regenwater op te vangen. Dit opgeslagen water kan vervolgens benut worden voor diverse doeleinden met maximale efficiëntie.
Contact
Hulp nodig bij het realiseren van woonwensen of heb je vragen? Stuur een mailtje naar info@bimbuildings.nl of bel Herwin Kampjes van BimBuildings: 038-3035 355. Vrijblijvend een kennismakingsgesprek inplannen via de site kan natuurlijk ook.